Артроза зглоба кука

Коксартроза(артроза зглоба кука) је врста деформишуће артрозе зглобова, која је хронична неинфламаторна болест која захвата зглобове кука (један или оба истовремено). Ова болест има дегенеративно-дистрофични карактер. То значи да хрскавица која формира зглоб кука подлеже дегенеративним променама, а истовремено мења и површине костију. Даље се формирају коштани израсли (остеофити), зглоб се деформише, смањује се обим покрета у захваћеном зглобу, постају изузетно болни и непријатни.

Зглоб кука је један од највећих зглобова у нашем телу. Захваљујући њему, у људском телу се обавља веома важна моторичка функција, а он је такође одговоран за то да се наше тело креће. Ако се зглоб кука разболи, онда то утиче на цело тело у целини и спречава човека да мирно живи, хода, а да не помињемо бављење спортом. Врло често видимо старије људе који су принуђени да се ослањају на штап због болести зглоба кука.

артроза зглоба кука

Упркос чињеници да је зглоб кука изузетно масиван и јак, у исто време је прилично рањив, посебно током времена. Бол у зглобовима кука значајно смањује квалитет људског живота.

Коксартроза (артроза зглоба кука)чврсто заузима друго место међу артрозама зглобова по учесталости дијагностикованих случајева након гонартрозе (артрозе коленског зглоба).

Класификација коксартрозе (артроза зглоба кука)

Дешава секоксартрозаи примарни и секундарни.

 • Узрок примарне коксартрозе је углавном неизбежно хабање зглобова кука у току живота и обично погађа људе после 40 година.
 • Узроци секундарне коксартрозе су најчешће следеће болести: урођена дислокација бутне кости, некротичне масе кости кука у пределу главе, Петрова болест, трауматизација ранијег зглоба кука, инфламаторна обољења зглоба кука. У чемуартроза зглоба кукаможе утицати на један зглоб посебно или на оба.

Постоји неколико врста коксартрозе:

 • Диспластична (је урођена патологија и карактерише је неразвијеност зглоба).
 • Инволутивно (типично за људе старије старосне категорије и повезано је са променама у вези са узрастом).
 • Постинфективни (претходио му је гнојни или гнојно-алергијски, реуматоидни артритис).
 • Болест због Петерсове болести (развој остеохондропатије у глави бутне кости).
 • Коксартрозауслед трауме (преломи врата и главе кости (феморалне)).
 • Коксартроза због метаболичких поремећаја (метаболизам).
 • Дисхормонални (дуго узимање глукокортикостероида, антидепресива).
 • Идиопатски (чији узрок није могао бити утврђен).

Симптоми коксартрозе (артроза зглоба кука)

Да би се правилно описали симптоми коксартрозе, треба истовремено размотрити стадијуме болести, јер симптоматологија зависи од стадијума болести.

Фазе коксартрозе (артроза зглоба кука)

Укупно постоје три стадијума коксартрозе (артроза зглоба кука):

 • 1. фаза коксартрозе. Ово је почетна фаза болести, у којој су симптоми још увек благи. Зглоб у овој фази не боли много, а бол се јавља тек након физичког напора, као што је подизање тешких предмета или џогирање, планинарење на велике удаљености. Након што се особа одмори, бол нестаје. Такође, пацијент може развити хромост ако, на пример, пешачи више од два километра. Повећава бол при пењању уз степенице. Моторни волумен зглоба се благо смањује или је очуван. Рендгенски преглед може показати само мале промене у структурама костију.
 • 2. стадијум коксартрозе. Ова фаза се развија у одсуству лечења прве фазе. Горе наведеним симптомима додаје се специфична пукотина (крцкање) у зглобу. Бол постаје интензивнији и почиње да зрачи у пределу препона, а може се проширити и на бутину и колено. У овој фази, не само јаки, већ и било какви покрети могу изазвати симптоме бола, чак и благо оптерећење на зглобу кука. Чак и устајање из кревета или окретање торза може изазвати бол. Постоји напетост у периартикуларним мишићима, која не нестаје ни ноћу, па се пацијенти често жале да ноћу боли бутина. Особа може почети да шепа чак и након мањих шетњи (до 500 метара). У овој фази, болест већ присиљава особу да се ослања на штап приликом ходања. Ограничење покрета у зглобу постаје израженије. Према резултатима рендгенске дијагностике, одређују се остеофити у настајању.
 • 3. стадијум коксартрозе. Завршна фаза болести. У овој фази, бол постаје трајан и мучи пацијента. Сваки покрет, чак и најслабији, неколико пута повећава симптоме бола. У овој фази, зглоб кука је потпуно имобилисан. Мишићна маса у бутини и задњици је смањена због мишићне дистрофије, што је веома приметно. Карактеристична је немогућност директног стајања пацијента, док ће тело бити искошено. Свака артроза доводи до стварања контрактуре (положаја флексије), у овом случају се контрактура формира и због чињенице да су мишићна влакна у сталној напетости, док нога на страни лезије постаје краћа. Као резултат чињенице да је зглоб кука имобилисан, цела нога престаје да обавља своју моторичку функцију, што има веома негативан ефекат и доводи до њихове остеохондротске лезије. Поред тога, кичма такође пати, постоје сензације нелагодности и бола у сакралној регији.

Узроци коксартрозе (артрозе зглоба кука)

Главни узроци коксартрозе:

 • Промене везане за узраст у зглобу. Типично за старије људе. Зглоб кука се временом истроши, временом престаје да обавља своје функције, "суши се", што доводи до смањења његове функције амортизације и трења костију које формирају зглоб једна о другу.
 • Повреда зглоба кука. Најчешћа повреда код људи ове старосне групе је прелом врата бутне кости, који у одсуству одговарајућег лечења прети инвалидношћу. Зглоб се може повредити у било ком узрасту, али старији људи чешће пате.
 • Поремећен метаболизам. Ово је типично за људе са историјом метаболичких поремећаја и болести повезаних са поремећеним метаболизмом.
 • Кршење хормонског статуса. Више је карактеристично за жене, посебно за оне које су дуго узимале антидепресиве и глукокортикостероиде.
 • Наследне аномалије у развоју мишићно-скелетног система, као и урођене аномалије. Нажалост, у овом тренутку се рађа прилично велики број деце са урођеним патологијама мишићно-скелетног и нервног система. Што се тиче аномалија у развоју зглоба кука, то може укључивати његову дисплазију, у којој се не развија неколико структура зглоба.
 • Системски артритис. Оштећење неколико зглобова такође може довести до оштећења зглоба кука. У овом случају, један од главних фактора ризика биће присуство запаљеног процеса.
 • Реуматска стања и хронични артритис. Све ово може довести и до појаве болова у зглобу кука. Такве болести које изазивају бол у проучаваном зглобу укључују: реуматизам; реуматоидни артритис; спондилоартропатија; јувенилни реуматоидни артритис.
 • Пораз остеохондрозе. Остеохондроза кичменог стуба је прилично честа и озбиљна болест која, поред кичме, може "онемогућити" и друге структуре нашег тела, посебно зглоб кука.
 • Мишићи и лигаменти зглоба. Оштећење ових структура може бити и последица дегенеративних и дистрофичних процеса у зглобу кука.
 • Инфективне лезије и самог зглоба и бутне кости. Такве лезије су веома озбиљне, јер доводе до озбиљних последица и понекад их је тешко лечити. Може доћи до остеомијелитиса, који једноставно "једе" или "раствара" коштано ткиво. Могу се јавити и туберкулозне лезије, а чешће се таква локализација јавља код деце предпубертетског периода. Апсцес у пределу карлице, који је чешће последица нелеченог или лоше леченог инфективног процеса, на пример код упале слепог црева, запаљенских процеса, посебно када су у питању генитални органи жена (болест јајника), развој апсцеса у пределу исхиоректалног продубљивања, што доводи до поремећаја хода (појава хромости). У већини случајева, бол и хромост су резултат компресије или оштећења оближњих нерава (ишијадичног или оптураторног).
 • Неоплазме малигне природе. Веома ретко малигне неоплазме утичу на зглоб кука и кости које га окружују, јер су чешће узрок болести метастазе из других малигних подручја, на пример, код рака дојке или плућа.
 • Сужење лумена аорте и илијачних артерија (њихова стеноза и оклузија). Истовремено, зглоб прима све мање хранљивих материја неопходних за нормално функционисање, што доводи до његове дегенерације.

Ризична група за коксартрозу (артроза зглоба кука)

Главна група ризика може укључивати следеће категорије људи и штетних фактора:

 • Старији људи. Ова болест је типична за старије људе, старије, јер се јављају процеси дегенерације који се јављају управо у овом старосном периоду.
 • Женско. Према статистикама, жене су склоније проблемима са зглобовима кука.
 • Људи који имају прекомерну тежину или гојазност.
 • Претходна траума једног или оба зглоба кука.
 • Наследна предиспозиција за ову врсту болести и урођене аномалије у развоју зглоба кука.
 • Присуство у прошлости инфективних лезија, као што су апсцеси, асептична некроза главе кости кука, остеомијелитис и тако даље.
 • Тежак физички рад.
 • Летњи становници који имају изузетно висок ризик од развоја коксартрозе.

Превенција коксартрозе (артрозе зглоба кука)

Главне мере за превенцију коксартрозе су следеће:

 • Дозирана физичка активност. Важно је радити гимнастику и гњечити зглоб како бисте спречили развој патолошких процеса у њему и његово спорије старење. Ово ће помоћи не само побољшању стања зглоба кука, већ и целог тела.
 • Ако постоје метаболички поремећаји, треба их исправити. Да бисте то урадили, требало би да контактирате специјалисте.
 • Пазите на своју тежину. Не заборавите да зглоб кука већ носи велико оптерећење, скоро цело тело, тако да не би требало да га ометате да обавља своје функције. Поред тога, велика тежина ће извршити толики притисак на зглобове да ће се они постепено срушити. Људи са прекомерном тежином су такође склони метаболичким поремећајима.
 • Избегавајте оштре окрете тела, посебно ако нисте загрејани и нисте припремљени, то ће вас спречити да повредите главу и врат бутне кости.
 • Боље је, наравно, изабрати спорт у којем су најмање опасне повреде зглобова, као што су пливање или јога, посебно ако постоје наследне предиспозиције или аномалије у развоју.
 • Предиспозиција за болести зглобова подразумева пажљиво руковање њима, као и редовне одласке код лекара како се не би пропустио могући развој болести или било ког другог патолошког процеса у зглобу.
 • Ако се детету дијагностикује дисплазија кука, треба га лечити, и то одмах! Боље је пустити дете да буде имобилисано неколико недеља у раном узрасту него да се мучи цео живот.
 • Правовремено лечење заразних болести, посебно оних које прете да се шире на зглоб кука.

Дијагноза коксартрозе (артроза зглоба кука)

Када се дијагностикује коксартроза, веома је важно пронаћи узрок који га је изазвао. На крају крајева, као што смо већ рекли горе, постоји много разлога, они су различити, илечење остеоартритиса кука, односно, радикално ће се разликовати. Некад није тако лако, а некада уопште није могуће. Акценат је стављен на проучавање манифестација болести и избор одговарајућег лечења.

Пре свега, лекар пажљиво интервјуише пацијента, детаљно проучава притужбе, узроке болести, наследно оптерећење, присуство повреда и тако даље. Веома је важно имати горе описане тегобе и колико дуго су примећене код пацијента.

Након интервјуа, лекар лично испитује захваћено подручје на присуство упалних промена, трофичности, деформитета, скраћивања удова, асиметрија и тако даље. И деца могу имати симптом "клик".

Важна тачка су додатне методе испитивања - компјутерска и магнетна резонанца, ултразвук и рендгенски преглед, јер ће помоћи у постављању коначне дијагнозе. У диференцијалној дијагнози коксартрозе од других болести зглоба кука, ова ставка је изузетно важна.